בניית אתריםאורן וסרשפרונג

תולדות שכונות, רחובות ובניינים היסטוריים

רחוב הנביאים, שכונת החבשים ושכונת מוסררה

תוכן הספר:

הספר מתאר את תולדות ציר רחוב הנביאים והשכונות הסמוכות לו – שכונת החבשים ושכונת מוסררה – המהוות מוזיאון חי ומקום מפגש של תרבויות, דתות, עדות ואורחות חיים שונים וכן סגנונות בנייה מגוונים שהתגבשו בעיר למן ראשית היציאה מחוץ לחומות ועד היום. בספר שלושה מסלולי סיור שלאורכם עשרות בתים, המוסתרים מאחורי חומות אבן גבוהות ושערים נעולים, המוכרים למעטים בלבד.

 

לפרטים נוספים
שכונות ירושלים - טלביה, קטמון והמושבה היוונית

תוכן הספר:

המחקר המקיף לצורך הכנת ספר זה חשף, לראשונה, בצורה פרטנית תולדות שלוש שכונות מגורים יוקרתיות שהקמתן והתפתחותן משקפות את שגשוג הבורגנות והאריסטוקרטיה הערבית בתקופת המנדט, ואת השינויים וההתפתחויות שחלו בהן מאז קום המדינה ועד היום. הספר עוסק, בין היתר, באחד הפרקים המורכבים והרגישים ביותר בהיסטוריה המודרנית של ירושלים – גורל שכונות הרווחה הערביות שתושביהן עזבו את בתיהם ב־1948. בספר כלולים שלושה מסלולי סיור ולאורכם למעלה מ־150 בתים בעלי עניין היסטורי וארכיטקטוני. במסלולי הסיור כלולים פרטים על אודות המשפחות הערביות שהתגוררו בבתים, ועל אורחות חייהן ומנהגיהן.

 

לפרטים נוספים
רחוב יפו, ירושלים

תוכן הספר:

הספר הוא ביוגרפיה רב־תחומית של רחוב יפו, ציר ההתפתחות האורבני העיקרי של ירושלים החדשה במשך 150 שנה, מאז ראשית היציאה אל מחוץ לחומות באמצע המאה ה־19. בספר נחשפים השינויים התפקודיים והחזותיים שחלו בפני הרחוב, כפי שמשתקפות תקופות הגיאות והשפל שבתולדותיו. במבנה הספר שלושה חתכים עיקריים: חתך כרונולוגי־היסטורי המתאר את התפתחות הרחוב, חתך נושאי המתאר את המבנה האורבני ואת הסגנונות הארכיטקטוניים האופייניים, וחתך גאוגרפי המורכב ממסלול סיור לאורך 85 ציוני דרך היסטוריים־ארכיטקטוניים ואתנוגרפיים.

 

לפרטים נוספים
ירושלים - המושבה הגרמנית ורחוב עמק רפאים

תוכן הספר:

המושבה הגרמנית ורחוב עמק רפאים הם מן המקומות הייחודיים, האיכותיים והמבוקשים ביותר בירושלים בשל קסמם האורבני־ארכיטקטוני סביבתי וסיפורם ההיסטורי. הספר חושף את השינויים האורבניים, האתנוגרפיים־חברתיים, הארכיטקטוניים והאנושיים שחלו באזור זה מאז נוסדה המושבה הגרמנית לפני כמאה וארבעים שנה בידי חלוצים טמפלרים כיישוב כפרי בשולי העיר. על השכונה עברו מלחמות, חיים בצל צלב הקרס בשנות ה־30, תקופות צנע וקיצוב בראשית ימי המדינה והתחדשות אורבנית בשלהי המאה ה־20. בספר כלולים שלושה מסלולי סיור ולאורכם למעלה מ־100 בתים בעלי עניין היסטורי־ארכיטקטוני, אתנוגרפי, קהילתי וסיפורי. הסיורים דומים לביקור במוזיאון פתוח שבמהלכו לומד המסייר ברגל ו"המטייל בכורסה" להכיר את תמונת הפסיפס רבת העניין של תהליך בניית בתי המושבה, אורחות חיים ומנהגים, חינוך, קשיים חברתיים וכלכליים ותולדות המשפחות המייסדות.

 

לפרטים נוספים
ירושלים ממילא – גיאות, שפל והתחדשות

תוכן הספר:

תולדות מתחם ממילא, אחד האזורים המרכזיים והרגישים ביותר בירושלים, הן סיפור של תהליך אורבני רב
תחומי ומרתק הממחיש את התמורות שחלו במהלך למעלה מ־150 שנה במצב הפוליטי, הביטחוני, האתנוגרפי־חברתי, הכלכלי והאנושי של העיר. בספר מתוארות ארבע התקופות העיקריות בהתפתחות האיזור: תקופת הגיאות משלהי המאה ה־19 ועד לסוף תקופת המנדט, כאשר רחוב ממילא וסביבתו היו למרכז מסחר קוסמופוליטי; תקופת השפל של שכונת ספר מצולקת, על גבול עיר חצויה; עידן המאבקים הציבוריים והעיכובים המשפטיים אחרי איחוד העיר ב־1967 ועד לתחילת שנות ה־2000, ותקופת ההתחדשות האורבנית בשנים האחרונות, כאשר האזור משתקם כגשר חי של פעילויות עירוניות מעורבות המחברות בין העיר העתיקה למרכז העיר.

 

לפרטים נוספים
המשולש הירושלמי - ביוגרפיה אורבנית

תוכן הספר:

סיפור מרתק המגולל את התמורות הקיצוניות שתחוללו בתולדותיו של מרכז העיר, סביב משולש הרחובות יפו-בן-יהודה והמלך ג'ורג'. אזור זה מתפקד מאז ראשית התפתחותו לפני כ –100 שנה כלב ליבה של הפעילות העירונית בירושלים. הספר הינו ביוגרפיה אורבנית רב-תחומית, המציגה בלשון בהירה ובאמצעות מאות תצלומים, רישומים ומפות מאירות עיניים, את השינויים ההיסטוריים, האורבניים, האדריכליים, הכלכליים והחברתיים-אנושיים שחלו באזור מאז שלהי התקופה העות'מאנית, דרך עידן השגשוג והפריחה בתקופת המנדט וראשית המדינה, ההידרדרות התפקודית והפיזית מתחילת שנות ה – 70 ועד להתחדשות בראשית המאה ה – 21. חמשת מסלולי הסיור בספר כוללים עשרות רבות של בניינים, בהם גם מבנים אנונימיים למראה, שתולדותיהם ותיאורם רואים אור לראשונה.

ספר זה הוא השישי בסדרת ספרים של המחבר העוסקים באופן פרטני בתולדותיהם והתפתחותם של שכונות ורחובות מרכזיים בירושלים שהתפרסמו בהוצאת כתר ומכון ירושלים לחקר ישראל.

 

לפרטים נוספים
מתחם טרה סנטה, ירושלים

תוכן הספר:

בתולדות מתחם טרה סנטה במרכז ירושלים שתי מסגרות חינוך: האחת בתקופת המנדט (1918–1948) והשנייה בתקופת העיר החצויה (1948–1967). בין השנים 1926–1947 שימש הבניין בית ספר קתולי לבנים שלמדו בו במשותף ובאווירת סובלנות ילדים מוסלמים, נוצרים ויהודים. במשך חמישים שנה, בין השנים 1949 ועד שנת 1999, פעלה בבניין האוניברסיטה העברית. בשנות המדינה הראשונות, תקופת הגלות מהר הצופים, שימש הבניין מרכז מינהלי ומרכז הלימודים האקדמיים של האוניברסיטה ומשכן הספרייה הלאומית. לאחר הקמת קריית האוניברסיטה העברית בגבעת רם, באמצע שנות ה־50, המשיכה האוניברסיטה לקיים במקום פעילות מינהלית עד שהמתחם הושב לידי בעליו המקוריים – קוסטודיה טרה סנקטה.

 

לפרטים נוספים
סיפור מתחם רוטשילד

תוכן הספר:

סיפור מתחם רוטשילד מציג תולדות מתחם היסטורי במרכז ירושלים, שלו תפקיד מרכזי בהתפתחות הרפואה והחינוך המקצועי בעיר. בספר שתי חטיבות היסטוריות־ארכיטקטוניות וכן סיפורים אנושיים המקיפים כמאה וחמישים שנה של ירושלים מחוץ לחומות.

החטיבה האחת מתארת את מעבר בית־החולים רוטשילד, בשלהי המאה ה־19, מן המצוקה בעיר העתיקה לבניין חדש ומרווח ברחוב הנביאים. בהמשך מתוארת פעילותו הרפואית של בית־החולים בקרב האוכלוסיה היהודית עד לסגירתו, בשנת 1939, כאשר הועתק לבניין החדש של בית־החולים "הדסה" בהר הצופים. החטיבה השנייה עוסקת בפעילות החינוכית־מקצועית של שני בתי־ספר: בית־הספר המקצועי לבנות סליגסברג, שפעל במקום בין השנים 1942–1984, וזו של מכללת "הדסה" מאז שנת 1988 ועד לשנת 2000. בספר כלול גם פרק העוסק במתחם משפחת אבושדיד ברחוב החבצלת, שעבר כמה גלגולים היסטוריים מבית פרטי של משפחה יהודית־ספרדית אמידה עד שהוסב בראשית המאה ה־21 למבנה חינוך, חלק ממכללת "הדסה".

 

לפרטים נוספים
האוניברסיטה העברית, גבעת רם - תכנון ואדריכלות 1953–2002

פרקי הספר:

הספר מתאר את הביוגרפיה התכנונית־ארכיטקטונית של קריית אדמונד י. ספרא בגבעת רם מאז ראשית הקמת הקריה, באמצע שנות ה־50, ועד תחילת המאה ה־21. באמצעות ספר זה ניתן ללמוד בצורה יסודית ופרטנית פרק משמעותי בעבר האורבני־אדריכלי של ירושלים. קמפוס האוניברסיטה, שתוכנן כ"עיר גנים" ירוקה של מבנים בסגנון הבינלאומי של שנות ה־50 וה־60, משלב באופן ייחודי מצוינות ואיכות ללא יומרה וראוותנות. זהו מוזיאון פתוח וחי של אדריכלות מודרנית, ואחת ההצלחות האורבניות־סביבתיות הבולטות בישראל. בספר קטלוג ארכיטקטוני מפורט של 70 הבניינים שנבנו בקריה ובשוליה.

 

לפרטים נוספים
האוניברסיטה העברית, גבעת רם - ביתני המעבדות למדעי הטבע

תוכן חוברת:

בשנת 2002 ביקשה האוניברסיטה העברית להרוס כמה מביתני המעבדות בצד הדרומי של גבעת רם כדי לענות על צורכי הזמן ולהקים במקומם מבנה חדש לבית־הספר להנדסה ולמדעי המחשב. הבניין המודרני תוכנן בידי משרד האדריכלים קולקר־קולקר־אפשטיין בירושלים, בשיתוף משרד דיאמונד־שמידט מטורונטו, קנדה. החוברת מתעדת את ביתני המעבדות, על תולדותיהם ומאפייניהם הארכיטקטוניים כחלק מן המרקם הכולל של המבנים בקריית האוניברסיטה בגבעת רם, קמפוס הנחשב לאחד מציוני הדרך הבולטים בתולדות בינוי הערים והאדריכלות המודרנית בישראל.

 

לפרטים נוספים
ירושלים - תיעוד תולדות מתחם בית־הכנסת ישורון

תוכן החוברת:

המסמך מתעד את תולדות בית־הכנסת וההסתדרות "ישורון" מאז נוסדו בשנות ה־20. הסיפור הארכיטקטוני של המתחם משקף כמה גלגולי תכנון מראשית שנות ה־30 ועד היום; מן ההתחלה כתכנית שאפתנית שלא מומשה דרך שלבי ההקמה של בניין מודרני של בית כנסת, שנבנה בשנים 1939–1943, ועד לתכניות האדריכליות של מרכז אבי חי שהכינה האדריכלית עדה כרמי־מלמד.

 

לפרטים נוספים
ירושלים - משכן הכנסת בבניין פרומין 1950–1966

פרקי החוברת:

תולדות בניין פרומין ברחוב המלך ג'ורג' במרכז ירושלים, ששכנה בו כנסת ישראל בשנים 1950–1966; חוות דעת בדבר צורת שחזור אולם המליאה המקורי של הכנסת; פרוגרמה לתצוגת־קבע בחלל אולם הכניסה הראשי של הבניין.

 

לפרטים נוספים
בית כריסטיאן אימברגר - סקר ארכיטקטוני-היסטורי

פרקי החוברת:

החוברת כוללת את תולדות משפחת אימברגר, אחת ממשפחות החלוצים הטמפלרים שהתיישבו במושבה הגרמנית, ואת המאפיינים הארכיטקטוניים של ביתם, שנבנה בשנת 1873. עבודות השיפוץ היסודיות שביצעה קרן ברכה בבית בשנת 2003 כללו שחזור כמה מחלקיו המקוריים. בחוברת צילומים היסטוריים מחיי משפחת אימברגר בירושלים בשלהי המאה ה־19.
 
לפרטים נוספים

© כל הזכויות שמורות לדוד קרויאנקר. אין להעתיק, לשכפל או לצלם בשום צורה ובשום אמצעי אלקטרוני, אופטי או מכאני, את הצילומים, הרישומים והמפות שבאתר אינטרנט זה ללא אישור בכתב מאת דוד קרויאנקר